Akademia Zdrowego Przedszkolaka - zboże zjadamy
Zasady zdrowego żywienia przedszkolaka:
1. W codziennym jadłospisie dziecka, w równych odstępach czasu, zaplanuj, co najmniej 4-5 posiłków; w tym, minimum jeden ciepły.
2. Pamiętaj, aby w głównych posiłkach, takich jak: śniadanie, obiad i kolacja, znalazło się źródło pełnowartościowego białka, np. wędlina, mięso, ryba, jajko; węglowodanów (pieczywo, ryż, makaron), lub produkt mleczny (ser żółty, twaróg, jogurt naturalny, bądź kefir).
3. W posiłkach uzupełniających (drugie śniadanie, podwieczorek), uwzględnij przetwory mleczne, warzywa i owoce.
4. O ile nie ma przeciwwskazań zwiększ spożycie produktów zbożowych, takich jak: grube kasze, płatki i ciemne pieczywo (to doskonałe źródło błonnika pokarmowego).
5. Chowaj słodycze i wysokokaloryczne przekąski (chipsy, paluszki, ciasteczka). Na przekąski planuj zdrowe produkty, takie jak świeże owoce lub niesolone orzechy.
6. Ograniczone ilości słodyczy możesz podawać po posiłku.
7. W diecie dziecka unikaj potraw smażonych w głębokim tłuszczu a wybieraj raczej potrawy grillowane, pieczone w folii lub smażone bez tłuszczu.
8. Do potraw gotowanych, duszonych używaj oleju rzepakowego lub oliwy, a do surówek i sałatek - oleju słonecznikowego lub sojowego.
9. Ogranicz sól - do potraw dodawaj zioła i delikatne przyprawy.
10. Unikaj słodkich soków, napojów gazowanych i żywności typu fast-food, takiej jak: frytki, hamburgery, pizza.
11. Żywienie dziecka powinno być urozmaicone z wykorzystaniem różnych produktów, z każdego piętra piramidy żywienia.
12. Spędzaj aktywnie czas ze swoim dzieckiem.
Zboża zjadamy- energię z nich mamy