A A A

"Owoce i warzywa w szkole"

 
PROGRAM "OWOCE  I  WARZYWA  W SZKOLE"


Program "Owocei warzywa w szkole" skierowany jest do uczniów klas 1-3 szkół podstawowych.
Głównym celem programu  jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane w szkołach podstawowych.

Dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się:

-    świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki),
-    świeże warzywa (marchew, papryka słodka, rzodkiewki),
-    soki owocowe, warzywne oraz owocowo - warzywne.

Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.

W ramach programu „Owoce i warzywa w szkole” dzieciom udostępniane są owoce i warzywa przygotowane do bezpośredniego spożycia, wystarczająco rozwinięte, dojrzałe, zdrowe. Owoce, warzywa oraz soki nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących. Za jakość owoców i warzyw dostarczanych do szkół podstawowych odpowiedzialny jest zatwierdzony dostawca.    

                                                                                              Hanna Olsza