Składniki
- 300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
- 1 jajko,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 szczypta pieprzu,
- 1 szczypta soli,
- 1 szczypta wędzonej słodkiej papryki,
- 1 puszka białej drobnej fasolki,
- 1 cebula,
- 4 pomidory lima,
- 1 łyżka ketchupu łagodnego,
- 1 szczypta czosnku niedźwiedziego,
- olej rzepakowy.
Sposób przygotowania:
Mięso mielone wymieszać z bułka tartą, roztrzepanym
jajkiem, solą,
pieprzem, wędzoną papryką i posiekanym czosnkiem, następnie uformować w
małe
kuleczki i usmażyć z obu stron. Pomidorki sparzyć gorącą wodą i obrać
ze
skórki, a następnie pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać. Na
rozgrzanym
oleju udusić cebulę, dodać pomidorki, fasolkę, ketchup, czosnek
niedźwiedzi i
szczyptę soli, wszystko dokładnie wymieszać i dusić 5 minut. Na koniec
dodać usmażone klopsiki i jeszcze raz wymieszać, podawać z chrupiąca
bagietką.