Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Ważne skróty


  

Szkoła Podstawowa nr 21 im. Karola Miarki w Rybniku

Lista składników alergennych

Lista składników alergennych  

 

  1. Zboża zawierające  gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies,            

     oraz produkty pochodne                                                  

  2.  Skorupiaki i produkty pochodne. 

  3.  Jaja i produkty pochodne.

  4.  Ryby i produkty pochodne.

  5.  Orzeszki ziemne ( orzeszki arachidowe ) i produkty pochodne           

  6.  Soja i produkty pochodne.

  7.  Mleko i produkty pochodne ( łacznie z laktozą ).

  8.  Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, włoskie, brazylijskie,

       orzechy nerkowca, pistacje, i produkty pochodne.

  9.  Seler i produkty pochodne.

10 . Gorczyca i produkty pochodne.

11.  Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12.  Dwutlenek siarki.

13.  Łubin.

14.  Mięczaki.

 

 

W związku z powyższym w  jadłospisie będzie numer alergenów jakie zawiera danie.

Podstawa  prawna:

Rozporządzenie UE Nr 1169 / 2011  w sprawie oznakowania alergenów użytych w przygotowanych posiłkach.

Realizowane programy